piątek, 8 grudnia 2017

Napój pigwowcowo - imbirowy

Ostatnio zbieram pigwowca gdzie się tylko da. To doskonały zamiennik cytryny. W sumie nie zamiennik. Jest zdecydowanie od cytryny bardziej wartościowy. Mi bardzo napój w tym wykonaniu smakuje. Potrzebne są: owoce pigwowca, trochę imbiru, tarka do warzyw (może być mikser kielichowy, blender i tego typu udogodnienia - ja nie mam), nożyk, trochę cukru...
Kilka owoców pigwowca, trochę imbiru - składniki napoju
Starłem na tarce o średnich oczkach tylko 3 owoce - tyle na kubeczek wystarczy
Imbir też starłem
Zasypałem cukrem.
Zalałem ciepła wodą
Napój gotowy. Piję ciepły. Uwielbiam ten kwaskowaty, pikantny smak. Napój dość aromatyczny. Bardzo mi smakuje.

2 komentarze:

  1. No to na wiosnę następnym krokiem będzie uprawa imbiru w doniczce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zainteresowanie i wskazówkę. Imbir być może będę uprawiać, ale raczej nie w doniczce. Jeśli uda mi się zrobić tunel foliowy to właśnie w tunelu zamierzam imbir mieć. Zobaczymy czy się to uda...Pozdrawiam

      Usuń